Sociale veiligheid… No fear!

Je hele zelf mogen meebrengen naar het werk…

Lencioni zei het ruim twintig jaar geleden al: het fundament om als team op een gezonde en effectieve manier tot mooie resultaten te komen is vertrouwen. Het vertrouwen in je omgeving dat het veilig is om je vollédige rugzak uit te pakken: al je expertise en al je ervaringen. En óók: al je ideeën, al je vragen, alle aarzelingen, je gevoelens. Als we in deze VUCA wereld als organisaties en teams relevant willen blijven, is een werkomgeving nodig waar dát kan: je hele zelf mogen meebrengen naar het werk… Daarvoor is een werkomgeving die sociaal veilig is een essentiële voorwaarde.

Een sociaal veilige werkomgeving is een omgeving waarin mensen zichzelf kunnen zijn, optimaal hun vakmanschap kunnen inbrengen, gestimuleerd worden om te leren van fouten van zichzelf en anderen, het open gesprek kunnen voeren en tegenspraak kunnen geven, op elkaar kunnen vertrouwen en onveilige situaties kunnen bespreken. En daar waar de veiligheid toch in het geding komt, zijn in een sociaal veilige werkomgeving gedragsregels richtinggevend voor opvolging en leren van de situatie.

Hoe is het in jouw team of organisatie? Wordt er gestuurd op ‘first time right’ of is er ruimte voor ‘fail first’ en fouten mogen maken? Geven leiders het ‘perfecte’ voorbeeld met altijd een pasklaar antwoord of tonen ze hun kwetsbaarheid door het soms ook even niet (zelf) te weten? Komt iedereen aan bod in de teamvergadering of zijn er altijd collega’s die zich stilhouden? Is er snel een oordeel of is de grote gemene deler een open en nieuwsgierige houding naar de ander?

Kun jij wel wat denk- of doehulp gebruiken om de sociale veiligheid binnen jouw organisatie of team te verhogen?

Wij zijn er voor je. Het collectief Common Senses werkt aan een Common Goal: mens en organisatie laten bloeien om maatschappelijke impact te creëren. We helpen leiders en organisaties te groeien en ontwikkelen. Of we nu als interim-leidinggevende instappen, als procesmanager, onderwijsprojectleider of HR-organisatie-adviseur: bij ál onze activiteiten is werken aan en vanuit een sociaal veilige werkomgeving een uitgangspunt.
Wij kijken hierbij altijd via drie dimensies.

De lenzen van onze bril op sociale veiligheid

1. Door de lens van Leiderschap & Cultuur: we werken via persoonlijk en collectief leiderschap aan een psychologisch veilige cultuur waarbinnen individuen en teams verschil durven maken, lef tonen en risico durven nemen. Een cultuur waarin samenwerken voorop staat, fouten maken mag en de uitnodiging kwetsbaar te zijn telkens benadrukt wordt. Met het oog op sociale veiligheid helpen we je een open en lerende cultuur te creëren.

2. Door de lens van Governance & Bestuur: we zoomen in op rolduidelijkheid en rolvastheid, vastgelegde en uitgesproken heldere verwachtingen en een organisatie-inrichting die faciliterend is voor de open en lerende cultuur die nodig is om de sociale veiligheid te verhogen.

3. Door de lens van Experience & Design: we focussen op (structuur) afspraken, processen, verkennen de grenzen van het speelveld en creëren zo nodig kaders. En bekijken samen met jou hoe deze voor iedereen bekend en toegankelijk zijn en blijven. Is er een gedragscode nodig om (on)gewenst gedrag bespreekbaar te maken? Zijn waarden, normen en spelregels duidelijk beschreven? Duidelijkheid creëert veiligheid.

Bronnen en inspiratie:
Brené Brown, Amy Edmondson, Patrick Lencioni, 
Sociale veiligheid – CAOP

Nieuwsgierig? Aarzel niet en neem contact op met één van onze onderstaande collega’s. We helpen je graag door mee te denken en met je mee te doen!

 

Remco van den Berg
remco@commonsenses.nl

06 270 08 600

 

 

 

Rozemarijn Dieleman
Henk@commonsenses.nl

06 142 88 928